Dureri de umar

Dureri de umar

03-11-2011
Despre durerile de umar!

Ceea ce noi numim uzual umar, este de fapt o combinatie de mai multe articulatii care combina  tendoane si muschi pentru a permite o gama larga de miscari ale bratului, cu o foarte mare mobilitate.

Anatomia umarului
...............................................................................
Umarul este alcatuit din trei oase: umar 1

-humerus
-scapula (omoplatul)
-clavicula.

Capul humeral patrunde intr-o cavitate a scapulei,   numita cavitatea glenoida. O combinatie de muschi si tendoane tin fixat capul humeral in cavitatea glenoida!
Sunt 4 muschi care se ataseaza la omoplat: supraspnos, subspinos, subscapularul si rotundul mic Extremitatile acestor 4 muschi se numeste coafa rotatorilor! Coafa rotatorilor acopera capul humeral si se leaga de omoplat.

Umarul este articulatia cu cea mai mare mobilitate din intreg organismul! Cea mai mare parte a mobilitatii umarului nu se datoreaza articulatiei scapulo-humerale, ci articulatiei dintre omoplat si torace (articulatie scapulo-toracica).
Insa aceasta mobilitate are pretul sau.Articulatia umarului fiind cea mai mobila a intregului corp, din acest motiv este si cea mai instabila. De aceea se inregistreaza cel mai mare procent de luxatii (dislocatii) ale umarului la adultul tanar. Aceasta poate duce la probleme de instabilitate sau probleme ale  tesuturilor moi sau ale structurilor osoase ale umarului, manifestata prin dureri.

Durerea poate fi temporara sau poate fi continua si atunci va necesita diagnostic si tratament medical.

dureri de umar

Cauze ale aparitiei durerii de umar
............................................................................... 
Cele mai multe probleme ale umarului se incadreaza in patru categorii majore:

Bursita sau tendinita Instabilitate (dizlocare)
Artrita Fracturi

Alte cauze mult mai putin frecvente ale durerii de umar sunt:

 - tumori
 - infectii
 - probleme legate de nervi.

Bursita
Bursele sunt mici saci, plin cu lichid si care se afla in articulatii in tot corpul, inclusiv in articulatia umarului. Bursele actioneaza ca perne intre oase si tesuturile moi de deasupra, si au rolul de a reduce frecarea intre muschi si os.

Uneori, utilizarea excesiva a umarului duce la inflamatia si umflarea bursei intre coafa rotatorilor  si o parte din omoplat cunoscut sub numele de acromion. Rezultatul este o afectiune cunoscuta sub numele de bursita subacromiala.

Bursita apare adesea in asociere cu tendinita coafei rotatorilor. Multe tesuturi in umar poate deveni inflamate si dureroase.

Activitati de zi cu zi, cum ar fi pieptanatul sau imbracatul, pot deveni dificile.

Tendinita
Un tendon - care este similarul unui  cablu - este un fascicol fibros care conecteaza muschiul la oase. Tendinita este inflamatia tendoanelor. Afectiunea provoaca durere si slabiciune la nivelul articulatiilor si afecteaza in general umarul – umerii -, coatele, genunchii, soldurile, calcaiul si incheietura mainii.
In general, tendinitele sunt de doua feluri:

Tendinita acuta. De exemplu. aruncarea excesiva a mingii sau alte activitati excesive la lucru sau in timp ce facem sport, pot duce la aparitia tendinitei acute
Tendinita cronica. Boli degenerative cum ar fi artrita sau  uzura si ruperi repetitive  din cauza vârstei, pot duce la tendinita cronica.

Tendoanele cel mai frecvent afectate in umar sunt cele patru tendoanele ale coafei rotatorilor si unul dintre tendoanele bicepsului.

Instabilitatea umarului
Instabilitatea umarului apare atunci cand capul osului humerus este fortat sa iasa din cavitatea glenoida a omoplatului. Acest lucru se poate intampla ca urmare a unui traumatism sau prin utilizare excesiva.

Dizlocarea – luxatia - umarului poate fi:

- partiala, cu capul humeral doar partial  iesit din cavitate. Aceasta este subluxatia.
-completa, atunci cand capul osului humerus iese complet din cavitatea glenoida.Odata ce capul humerusului iese complet din cavitate, ligamentele, tendoanele si muschii din jurul umarului se desprind sau se rup. Ca si consecinta - luxatiile pot aparea in mod repetat. Episoadele repetate de subluxatii sau luxatii complete cresc riscul de a dezvolta artrita in articulatie.
Luxatiile – dislocarile - partiale sau complete, provoca durere si instabilitate, atunci cand se ridica bratul sau se indeparteaza bratul de corp.

Artrita
Durerea de umar poate fi cauzata, de asemenea, de artrita.
Exista mai multe tipuri de artrita. Cel mai frecvent tip de artrita a umarului este de osteoartrita.

Simptome:banner tegma
- durerea
- umflarea
- rigiditate,

Aceste simptome incep de obicei cu vârsta mijlocie.
Osteoartrita se dezvolta lent si durerea se agraveaza in timp.

Osteoartrita, poate fi legata de activitatile sportive sau de accidente de munca. Alte tipuri de artrita pot fi legate de leziuni la nivelul coafei rotatorilor, infectii sau de o inflamatie a membranei sinoviale.

Deseori, oamenii vor evita miscarile umarului in incercarea de a diminua durerea din artrita. Acest lucru, uneori, duce la o intarire sau rigidizare a tesuturilor moi ale articulatiei, rezultând o blocare dureroasa a miscarii.